Written by 12:02 Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μπλοκάρουν τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους της Ηλείας

Κτηνοτρόφοι της Ηλείας στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, είδαν τα ζωντανά τους να καίγονται και τα κοπάδια τους να αφανίζονται. Μέσα σε αυτή την καταστροφή, βρήκαν ως στήριγμα ανθρώπους και εταιρίες που τους δώρισαν νέα ζώα για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν την κτηνοτροφία… Έρχεται όμως το Κράτος που δεν μπορεί ποτέ να προβλέψει λύσεις σε ακραίες συνθήκες – που γίνονται όλο και πιο συχνές – και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα που παράγουν με τα νέα κοπάδια γιατί δεν είναι δηλωμένα στο σχετικό μητρώο. Το θέμα αποκάλυψαν κτηνοτρόφοι που επισκέφθηκαν χθες τον αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο και συζήτησαν μαζί του το θέμα αναζητώντας λύση.

“Κάποιοι συνάνθρωποί μας, δώρισαν στους κτηνοτρόφους που στις πυρκαγιές του Αυγούστου, κάηκαν κάποια κοπάδια τους και κάποιοι κτηνοτρόφοι καταστράφηκαν στο 100% ή άλλοι έχασαν μέρος του κοπαδιού τους” είπε ο κ. Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του. “Εδώ θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους, που δώρισαν πέρα από τις ζωοτροφές αλλά και κάποια ζώα. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει για το κατά πόσο μπορεί να είναι ενεργό το ζώο που δωρήθηκε στο μητρώο, είναι ένα πρόβλημα το οποίο είχε προκύψει και στις φωτιές του 2007, το οποίο τότε οι αυτοδιοικητικοί κατάφεραν με μία τροποποιητική που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λυθεί. Σήμερα βέβαια είναι σε μικρότερο βαθμό αλλά είναι ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση. Θα συζητήσουμε και με τις υπηρεσίες μας, πως θα προσπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά είναι σημαντικό γιατί χωρίς ενεργό μητρώο όπως είπε και ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων δεν μπορούν να πουλήσουν στις εταιρείες που αγοράζουν το γάλα, διότι υπάρχει αυτό το ισοζύγιο και θα πρέπει να είναι ενεργό το μητρώο. Βέβαια το μητρώο ακόμα δεν έχει κλείσει, θα κλείσει μέχρι τις 14 – 15 Δεκεμβρίου που είναι η άτυπη παράταση όπως γίνεται κάθε χρόνο και ευελπιστώ ότι τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί λύση” είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κτηνοτρόφος από χωριό Πόθος, Μιχάλης Βασιλόπουλος, μαζί με το γιό του υπέστησαν τεράστια ζημιά από τις πυρκαγιές. “Μας κάηκαν όλα τα ζώα, 80 πρόβατα και 30 αρνιά και 100 του αδερφού μου δίπλα, γύρω στα 200. Οι αποθήκες μας κάηκαν ολοσχερώς, ο σανός που είχαμε αγοράσει και είχαμε πληρώσει 10.000 € μόνο για σανό, οι περιφράξεις, ο γιος μου πήρε από την αρωγή 8000 € αλλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με τόσες ζημιές που έγιναν. Για τα πρόβατα προχθές ο ΕΛΓΑ μας έδωσε το 70% αλλά εμείς χρωστάμε πάρα πολλές τροφές. Κι αν δε μας είχαν δώσει και δωρεές πρόβατα θα είχαμε κι άλλο πρόβλημα. Όμως τώρα έχουμε ένα σοβαρό θέμα με το μητρώο των προβάτων, γιατί ο γιος μου είναι νέος αγρότης και αν δεν θεωρήσει το μητρώο μέχρι τις 15 του μήνα θα γυρίσει τα χρήματα του ΕΛΓΑ, την αποζημίωση των προβάτων και τα 14 – 17.000 € που έχει πάρει ως νέος αγρότης στην εφορία. Εμείς τώρα οπωσδήποτε, μέχρι τις 15 του μήνα πρέπει να θεωρήσουμε το μητρώο. Επίσης έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την βόσκηση, μπορεί να βγήκε η χλόη αλλά υπάρχουν οι περιφράξεις. Σε ό,τι αφορά όμως τα πράγματα που πήραμε δεν είναι από το μητρώο, είναι από δωρεές και έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Γι’ αυτό ήρθαμε εμείς εδώ σήμερα για να βρούμε μία λύση.  Επίσης με τις ελιές έχουμε σοβαρό πρόβλημα γιατί ειδικά εμείς εδώ στο χωριό, όπως και στην Βύλιζα,  λάδι δεν θα δούμε για μία δεκαετία ούτε για το καντήλι. Το γάλα εγώ πέρυσι το έδωσα σε μία εταιρεία 84 λεπτά. Τώρα όμως δεν ξεκινήσαμε γιατί δεν έχουμε μητρώο και δεν μπορούμε να πουλήσουμε γάλα. Η τιμή του βέβαια είναι 1,10 ευρώ. Τι να κάνει όμως αυτό αφού το καλαμπόκι έχει πάει 40 λεπτά το κιλό και το λίπασμα έχει πάει 32 € και θα ανεβεί ακόμα. Έσπειρα ένα χωράφι προχθές και μας στοίχισε 3000 €. Πως θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε εμείς πέρα;” είπε εμφανώς απογοητευμένος ο κ. Βασιλόπουλος.

 

Πηγή: ilialive.gr

 

(Visited 18 times, 1 visits today)
Close