Written by 09:55 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Αισθητή υποχώρηση της στάθμης του Αλφειού – Αντιμέτωπη με την ξηρασία η Ηλεία;

Ανησυχητική εικόνα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο Αλφειός ποταμός, καθώς η στάθμη του νερού στο μεγαλύτερο τμήμα του που διασχίζει την Ηλεία είναι ιδιαίτερα χαμηλή για την εποχή.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον τελευταίο μήνα του χειμώνα, το ποτάμι στο οποίο βασίζονται για την άρδευσή τους, πολλές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζει κατά μέρους εικόνες ξηρασίας. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της στάθμης του νερού, και όπως εξηγεί παρακάτω ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, αλλά και Διευθυντής του ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”, Δρ. Ευθύμης Λέκκας, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το καλοκαίρι θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα ξηρασίας. Ο ίδιος, μιλώντας στο ilialive.gr, τονίζει ότι δεν είναι ένα σύνηθες φαινόμενα, ειδικά αυτή την εποχή, ωστόσο μεμονωμένα δεν μπορεί προς ώρας να το αποδώσει στην κλιματική κρίση.

«Η απορροή ουσιαστικά έχει μειωθεί γιατί δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Τουλάχιστον στην συγκεκριμένη περιοχή, έχουν εκδηλωθεί πολύ λίγα φαινόμενα χωρίς ιδιαίτερη και ένταση και διάρκεια. Σ’ αυτό οφείλεται βασικά η μείωσης της στάθμης του νερού στον Αλφειό. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και την άνοιξη – γιατί παραδοσιακά στους επόμενους μήνες πέφτουν αρκετές βροχές-θα υπάρξει πρόβλημα το καλοκαίρι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο” δηλώνει ο κ. Λέκκας και συνεχίζει “Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα συχνό φαινόμενο, μέσα στην καρδιά του χειμώνα να υπάρχει τέτοια ανομβρία. Βέβαια αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να αποδώσει κάποιος στην κλιματική κρίση. Είναι όμως ένα από τα φαινόμενα που μας προβληματίζουν. Χωρίς να είναι απόδειξη της κλιματικής κρίσης είναι όμως ένα φαινόμενα που πιθανότατα συνοδεύει την κρίση”.

ΠΗΓΗ:ILIALIVE.GR

(Visited 15 times, 1 visits today)
Close