Written by 18:32 Διεθνή

Το πρώτο μήνυμα του Γεβγκένι Πριγκόζιν μετά την εξέγερση στη Ρωσία

Το πρώτο μήνυμά του, μετά την εξέγερση στη Ρωσία, έδωσε σήμερα (26.6.2023) στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μέσω Telegram. Σε αυτό ακούγεται να λέει ότι «λυπάται που χύθηκε ρωσικό αίμα» και ότι «δεν ήθελαν να ανατρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο επικεφαλής της Wagner δημοσίευσε ένα ηχητικό μήνυμα 11 λεπτών, στο οποίο αναφέρεται στον λόγο που ξέσπασε η εξέγερση των μισθοφόρων του, εξηγώντας ότι δεν ήθελαν να ανατρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά να διορθώσουν την αδικία εις βάρος τους, επειδή ισχυρίζεται ότι το Κρεμλίνο ήθελε να τους κλείσει από 1η Ιουλίου.

«Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν. Λυπούμαστε που χύσαμε ρωσικό αίμα. Η πορεία προς την Μόσχα ήταν απέναντι σε όσους έκαναν φρικτά λάθη στην Ουκρανία. Κανένας δεν υπέγραψε συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Είχαν αποφασίσει να μας κλείσουν από 1η Ιουλίου», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του.

Η θεαματική προέλαση των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, δήλωσε επίσης, λέγοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση.

«Η πορεία αποκάλυσε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε ο ηγέτης του Βάγκνερ στο πρώτο του ηχητικό μήνυμα μετά τη λήξη της εξέγερσης το βράδυ του Σαββάτου.

Ακόμα παραμένει άγνωστη η τοποθεσία που βρίσκεται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να πήγε στη Λευκορωσία μετά το τέλος της εξέγερσης και την παρέμβαση του Λευκορώσου ηγέτη, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Στο ίδιο μήνυμα, υποστήριξε ότι οι κινήσεις των μισθοφόρων της Wagner ήταν ένα μάθημα για το πως θα έπρεπε η Ρωσία να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Παράλληλα είπε οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχισαν κατά την πορεία της ανταρσίας. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περάσαμε δίπλα τους».

(Visited 12 times, 1 visits today)
Close